Asezare
Comuna Cumpăna este situată la Sud-Vest de oraşul Constanţa, la o distantă de 5 km şi are o populaţie de circa 14.000 de locuitori. Suprafaţa administrativă a localităţii este de 496 ha.Se invecineaza pe latura de sud-est cu localitatea Agigea, pe latura de nord est cu Municipiul Constanta, pe latura de nord vest cu localitatea Valu lui Traian si pe latura de sud are Canalul Dunare-Marea-Neagra.

Istorie
Teritoriul comunei Cumpana face parte din subunitatea tectonica Dobrogea de Sud, si a fost recunoscuta oficial in anul 1870 sub numele de Hasi-duluc, iar in anul 1929 va capata numele de Cumpana.

Economie
Profilul comunei Cumpăna este preponderent agrar, determinat de condiţiile climatice şi de sol favorabile anumitor culturi şi în acelaşi timp de proximitatea faţă de municipiul Constanţa care reprezintă o importanta piaţă de desfacere. In consecinţă, aceşti factori au impus dezvoltarea acestor ramuri de producţie care au atras venituri importante pentru comună.
In ultimii ani, Cumpăna s-a dezvoltat şi ca zonă rezidenţială. Extinderea infrastructurii de canalizare şi alimentare cu gaze şi construcţia unor mari supermarket-uri în apropiere au accelerat acest proces.
Localitatea a primit indicatorul de sat european pentru Centrul Comunitar Sfânta Maria: grădinița cu program normal și prelungit, Școala de Balet, Muzeul Satului, Telecentru și un Centru de Formare și Perfecționare Profesională.

Vegetatia si fauna
Vegetatia specifica este o vegetatie de stepa ce apartine floristic provinciei Est – Europene, subprovincia Pontica. Speciile predominante sunt: păiuşurile stepice, arbuştii, arborii şi flora ruderală (troscot, nalbă, urda vacii, scaieţi, etc.)
Vegetaţia naturală de pe teritoriul comunei a fost modificată antropic şi s-au format pajişti secundare. Fauna specifică este formată din rozătoare, reptile, insecte şi păsări.

Clima
Teritoriul comunei Cumpana se situează in sectorul climei de litoral maritim. Influenta Marii Negre se resimte pe o zona lata de 15 – 20 km., deci cuprinde si aceasta zona.
In evolutia anuala a temperaturii aerului, se produce o decalare a fazelor de incalzire si racire a aerului fata de campie. Toamna e mai calda, iernile mai blande, dar viscolita de vanturi puternice si posibilitati de scadere a temperaturii de –10, – 15 grade, datorita Crivatului. Primaverile sunt scurte si reci, iar verile calde sau foarte calde. Media precipitatiilor pe an este de 400 mm. neuniform. Indice de ariditate de 18,7 . Cad ploi vara, dar averse scurte si putin abundente care au slaba eficacitate asupra culturilor.

Solul
Asezat pe vechi formatiuni sarmatiene si cuaternare, peste care s-a format relieful actual, constituit din straturi de loes consolidat de ape, au luat nastere soluri cernozomice, carbonatice care in anii mai ploiosi sunt foarte roditori, fiind indicate pentru cultura cerealelor si legumelor.
Pe viitor solul, acolo unde se va face agricultura, va necesita obligatoriu irigatii din puturi sau Dunare.

Atractii turistice

  • Casa de Cultura Cumpana

    In cadrul acesteia functioneaza Biblioteca Comunala, unde au loc expozitii de pictura si lansari de carti pentru copii. Reprezinta un loc special care aminteste locuitorilor comunei cat de importanta este pastrarea traditiilor si obiceiurilor prin diverse spectacole de dansuri traditionale, spectacole de muzica populara etc.

  • Muzeul satului Cumpana

    Muzeul este amenajat in localitatea Cumpana, intr-o casa cu arhitectura traditionala specifica zonei, si aici apar elemente specific portului popular precum si numeroase obiecte vechi, de uz casnic. Patrunzand in acest topos primitor, timpul parca se suspenda, avand impresia ca traim aievea in acea lume simpla si totodata impresionanta.

  • Geamie musulmana

    Edificiul de cult mahomedan reprezinta o constructie de zid alb, de o simplitate cuceritoare, iesind in evidenta doar turnul moscheii si minaretul. Rugăciunile se tin în sala de rugăciuni a moschei unde există locuri separate de rugăciuni pentru femei și bărbati.