Comuna Cumpana
Canalul Dunare-Marea Neagra

Construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră a avut un impact major asupra zonei centrale a Dobrogei, care va cunoaşte o dezvoltare considerabilă. Datorită construcţiei canalului s-au dezvoltat aşezările umane şi s-au diversificat activităţile economice. Canalul a fost construit pentru navigaţie, agricultură (terenuri irigate 80%), desecări şi îndiguiri, a furnizat material pentru umplerea torenţilor, ogaşelor, mlaştinilor, pentru reconstruirea unor aşezări, implicând şi ridicarea altimetrică cel puţin a luncii prin haldare.
Lucrările au demarat la iniţiativa conducerii comuniste de la Moscova în anul 1949 şi au fost stopate în 1953, datorită lipsei fondurilor. Noul lider comunist, Nicolae Ceauşescu, va relua lucrările la canalul navigabil, care se va suprapune pe 1/3 din lungimea canalului de irigaţii. Se va utiliza munca specialiştilor români, pe un proiect românesc şi cu utilaje româneşti. Lucrările au fost deosebit de complexe, iar uneori au necesitat studii îndelungate. După inaugurarea sa la 26 mai 1984, lucrările au continuat la Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari, inaugurat la 21 noiembrie 1987.
Rolul Canalului Dunăre-Marea Neagră este unul militar, strategic şi economic. Canalul face parte din proiectul european Rhin – Main – Dunăre, care a făcut posibilă interconectarea a sute de porturi fluviale, situate între Marea Nordului şi Marea Neagră.
Prin construcţia Canalului Dunăre-Marea Neagră, peisajul geografic a fost modificat ca urmare a intervenţiei directe a omului, prin amplasarea unor aşezări urbane, a unor obiective industriale şi a realizării unor căi de comunicaţie. Acestea contribuie la modificarea suprafeţei active, a albedoului acesteia, prin absorbţia şi emisia fluxului radiativ, precum şi la apariţia unor multitudini de microclimate şi topoclimate cu caracteristici diverse.
Ca urmare a integrării în Uniunea Europeană, turismul poate oferi o alternativă ţării noastre de a dezvolta acest sector care prezintă capacităţi imense. Pot fi oferite turiştilor europeni şi nu numai, circuite la confluenţa euroregiunilor, pe Dunăre, în Carpaţi şi în zona Mării N

In cadrul acesteia functioneaza Biblioteca Comunala, unde au loc expozitii de pictura si lansari de carti pentru copii. Reprezinta un loc special care aminteste locuitorilor comunei cat de importanta este pastrarea traditiilor si obiceiurilor prin diverse spectacole de dansuri traditionale, spectacole de muzica populara etc.

Biserica are un plan arhitectonic deosebit, monumental, nava avand forma de cruce greceasca, trei turnuri care dau impresia de verticalitate, iar pictura interioara cat si cea exterioara este realizata cu multa migala si arta. Interiorul bisericii iti ofera acel sentiment de intimitate, de familiaritate, necesar pentru a te simti aproape de Dumnezeu. Scenele religioase ilustrate pe catapeteasma bisericii sunt spectaculoase.

  • Aceasta se remarca prin dimensiunile sale mari, fiind pozitionata pe un deal de unde domina privelistea si se asambleaza perfect cu peisajul din jur. Imaginea impunatoarei biserici, varfurile razlete ale copacilor, bolta senina, glasul cristalin al clopotului, vocea blanda a parintelui iti vor reda pacea interioara.
Edificiul de cult mahomedan reprezinta o constructie de zid alb, de o simplitate cuceritoare, iesind in evidenta doar turnul moscheii si minaretul. Rugăciunile se tin în sala de rugăciuni a moschei unde există locuri separate de rugăciuni pentru femei și bărbati.
Manifestările dedicate cinstirii eroilor neamului sunt o tradiţie respectată cu sfinţenie de administraţia locală. Comemorarea celor care şi-au jertfit viaţa pentru patrie, pe câmpul de luptă, este evocată printr-un ceremonial devenit tradiţie în localitate, amintirea eroilor fiind păstrată vie, astfel, de către comunitatea locală.
Muzeul este amenajat in localitatea Cumpana, intr-o casa cu arhitectura traditionala specifica zonei, si aici apar elemente specific portului popular precum si numeroase obiecte vechi, de uz casnic. Patrunzand in acest topos primitor, timpul parca se suspenda, avand impresia ca traim aievea in acea lume simpla si totodata impresionanta.
In anul 1960, cu totul întâmplător, s-a descoperit pe teritoriul comunei Cumpăna un cadran solar cu diviziunile timpului trasate între coarnele unui taur. Piesa de marmură demonstrează că înaintaşii noştri ştiau să calculeze ora, dar şi solstiţiul şi echinocţiul.
Realizat din marmură vineţie, el datează din secolul II era noastră. Este una dintre piesele cel mai bine conservate. Acum, ¨ceasul¨ strămoşilor noştri este expus la loc de cinste în localitate, într-un spaţiu special amenajat, în faţa Primăriei.

Cadranul de la Cumpăna este înalt de 48,5 cm şi lat de 37, 5 cm. Cadranul concav, cu linii incizate, este susţinut între coarnele unui taur. Suprafaţa cadranului este parte din cilindrul circular drept, raza cercului având 176 mm. Inălţimea cilindrului este de 195 mm, iar lungimea pe perimetru – 200 mm, ceea ce corespunde unui arc de cerc de 70 de grade. Pe suprafaţa cadranului sunt 11 linii convergente, care o împart în 12 sectoare. Sunt linii orare care converg spre punctul unde era înfipt stilul (băţul care lăsa umbră pe linii). Liniile orare care sunt dispuse aproape simetric prin grupe de cinci de fiecare parte a liniei mediane sunt curbe.